Tijdelijke woonvoorzieningen

Vergunning?
In Oosterwold was het afgelopen jaren mogelijk om tijdens de bouw van je woning een tijdelijke woning te plaatsen op je kavel, voor maximaal twee jaar. Het werd gedoogd om daar tijdens de bouw van je woning in te wonen, daarna diende de tijdelijke woning verwijderd te worden. Dit kon tot voor kort zonder meldingsplicht of vergunning.

Daarin komt verandering naar aanleiding van een advies van de bezwaarschriftencommissie van Almere over een tijdelijke woning die zonder vergunning was geplaatst. Voor nu betekent dat, dat je er niet zonder meer van kunt uitgaan dat je een tijdelijke woning kunt plaatsen. Hou daar rekening mee in je planning en begroting.

Pas als de akte gepasseerd is
Goed om te weten dat je een tijdelijke woonvoorziening pas mag plaatsen als de omgevingsvergunning voor de definitieve woning is verleend en nadat het notarieel transport van de kavel heeft plaats gevonden. Hiermee wordt voorkomen dat je er al woont zonder zicht op het bouwen van de definitieve woning. Neem je de kavel te vroeg in gebruik dan kan de Belastingdienst een BTW-naslag aan de eigenaar van de bouwkavel opleggen.

Riolering; Let op!
In Oosterwold wordt riolering aangelegd en woningen worden daar gefaseerd aangesloten. Dat geldt niet voor tijdelijke woningen, daar zijn initiatiefnemers zelf verantwoordelijk voor de afvoer van het afvalwater. Indien een omgevingsvergunning verleend wordt voor het plaatsen van een tijdelijke woning en initiatiefnemer deze tijdelijke woning wil aansluiten op de riolering, dan dient een put geplaatst te worden, vooruitlopend op de definitieve aansluiting op het riool. De put kan door gemeente geplaatst worden, waarvoor contact kan worden opgenomen met team Afvalwater. De kosten voor het tijdelijk leegzuigen van de put worden aan initiatiefnemer in rekening gebracht. De kosten zijn circa € 10.000,- euro op jaarbasis.